Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του ΙΟΒΕ για την Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών σε αρχικό στάδιο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης το καλοκαίρι του 2011, έφτανε το 8% έναντι του 5,3% το 2010. Η απάντηση των Ελλήνων όπως προκύπτει από αυτά τα στατιστικά-αποδείξεις, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, ξεπηδά τρανή, δυναμική και με φαντασία, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 4η υψηλότερη θέση ανάμεσα στις πλούσιες χώρες του πλανήτη. Πώς; Με τη δημιουργία start-ups και spin-offs· τουτέστιν μικρών επιχειρήσεων που αντιδρούν στην αβεβαιότητα της κρίσης και (όχι απλά ονειρεύονται) σχεδιάζουν ένα βιώσιμο και κερδοφόρο μέλλον.
Και ενώ παρατηρείται αύξηση των εμποδίων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, είναι αξιοσημείωτο πως οι νέοι επιχειρηματίες δεν αποθαρρύνονται… Τουναντίον, κλίνουν και απευθύνονται με παρεχόμενες υπηρεσίες περισσότερο σε επιχειρήσεις, παρά στον τελικό καταναλωτή, με πιο ποιοτική και υγιή μορφή, χωρίς δηλαδή το επιχειρείν να γεννιέται και να ανθίζει μόνο λόγω έλλειψης θέσεων και εναλλακτικών εργασίας (επιχειρηματικότητα ανάγκης). Η έρευνα μάλιστα αποκαλύπτει, ότι η Ελλάδα καταγράφει το μεγαλύτερο παγκοσμίως ποσοστό (15,8%) επιχειρήσεων που λειτουργούν πάνω από 3,5 χρόνια. Αυτό σημειώνεται και στο δείκτη συνολικής επιχειρηματικότητας της χώρας, επιδεικνύοντας τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως (23,4%) που αφορούν περισσότερα από 1,5 εκατ. άτομα πληθυσμού.
Με τη συνεχή λοιπόν αύξηση των επιχειρηματικών ευκαιριών κι εφόσον δεν έχουν ακόμα αυτές εξαντληθεί, καθώς και τη στροφή που έχει παρατηρηθεί προς την καινοτομία, ειδικά σε τομείς συναφείς με το ηλεκτρονικό επιχειρείν, δίνεται η δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης μόλις το επιτρέψουν οι γενικότερες συνθήκες. Βέβαια, αναμένεται πως αυτές οι προσπάθειες θα αφορούν σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, εντός νέων κλάδων της αγοράς, με σκοπό την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Παρά τα παραπάνω, η Ελλάδα κατά την έρευνα υστερεί σε χρηματοδοτική υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και στην ύπαρξη κυβερνητικών προγραμμάτων για την ενίσχυσή της. Εξ ου και σημειώνεται ποσοστό 3%, ένα από τα υψηλότερα, εγκατάλειψης της επιχειρηματικής δράσης λόγω έλλειψης ρευστότητας και κερδοφορίας, σύμφωνα με επτά στους δέκα Έλληνες. Τέλος, παρά τις προσδοκίες των νέων επιχειρήσεων (2,8%) να προσφέρουν περισσότερες από 20 νέες θέσεις εργασίας ύστερα από πέντε χρόνια, τρεις στους τέσσερις καταλήγουν να δηλώνουν τελικά πως υπολογίζουν να απασχολήσουν το ανώτερο έως πέντε άτομα.
[Ολόκληρη την Ετήσια Έκθεση Επιχειρηματικότητας 2011-2012 του ΙΟΒΕ, καθώς και το Δελτίο Τύπου, μπορείτε να βρείτε εδώ]
Συγγραφέας: Έθελ Αγγελάτου, Πηγή: kariera.gr
[Tip: Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να οργανώσετε και να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μπορούμε επίσης να σας κατευθύνουμε ώστε, αν κάνετε επιχείρηση στην Ελλάδα, να επιδοτηθείτε από τα διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Στείλτε μας την ιδέα σας με ένα e-mail στο ytriantafyllou@toatomo.info ή πάρτε μας τηλέφωνο στο 211401718 ή 6937252420 να συζητήσουμε σχετικά.]