Το να είσαι απλός είιναι τελικά τέχνη. Το βλέπουμε όλο και συχνότερα σε προϊόντα, σε sites, σε κείμενα, σε γραφικά.
Το «κράτα το απλό» δε, μπορεί να είναι το κλειδί της επιτυχίας όπως αποδεικνύουν πχ πλατφόρμες όπως το Twitter, το Instagram, το Pinterest, αλλά και η κουλτούρα των gadgets της Apple: απλός σχεδιασμός που αγνοεί το πόσα κουμπιά χωράνε σε μια συσκευή και επικεντρώνει στο «πόσα μπορώ να κάνω με το πάτημα ενός κουμπιού;»
Το λιγότερο είναι περισσότερο λοιπόν. Βέβαια, το να κρατήσεις κάτι απλό απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, το να απογυμνώσεις την ουσία απαιτεί και σκέψη. Και αυτό σημαίνει αγώνα, πάλη και απαλλαγή από κάθε τι το περιττό, λέξεις, εικόνες, σκέψεις. Ειδικά όμως λέξεις.
Θυμάμαι έναν εξαιρετικό δάσκαλο, από τα γυμνασιακά μου χρόνια, είχε αναλάβει να με γυμνάζει στην γλώσσα και τη γραφή.
«Γράφε απλά», μου έλεγε, «όπως όταν συζητάς».
«Ναι δάσκαλε», απαντούσα, «αλλά όταν συζητώ δεν προλαβαίνω να σκέφτομαι και κάνω λάθη».
«Ε, τότε μάθε να σκέφτεσαι την ώρα που συζητάς, βούτα τη γλώσσα στο μυαλό σου πριν την αφήσεις να αρθρώσει λόγο», επέμενε.
Ε, ο τρόπος του δούλεψε! Από αυτόν έμαθα (μετακξύ άλλων) και πως η φράση του Mark Twain «Θα είχα γράψει ένα μικρότερο γράμμα, αλλά δεν είχα το χρόνο» σημαίνει απλά πως πρέπει πάντα πρέπει να βρίσκω τον «περισσότερο» χρόνο γιατί η ουσία βρίσκεται στον «λιγότερο» λόγο, ήταν με τη βοήθεια του κυρίου Σωκράτη (καλή του ώρα!) που τεκμηρίωσα το «ουκ εν τω πολλώ το ευ αλλ’ εν τω ευ το πολύ».
Τώρα γράφω απλά. Και έχω εκπαιδεύσει και το μυαλό μου να σκέφτεται το ίδιο. Έτσι μου έχει μείνει «χώρος» για να μαθαίνω καινούργια πράγματα. Πχ νέες λέξεις από την πλούσια γλώσσα μας αλλά και νέες γλώσσες. Έτσι έχω πάντα χρόνο να «λύσω» κάτι παλιό στα κομμάτια του (φράσεις, νοήματα, προσεγγίσεις) και να το «ξαναστήσω» αλλιώς. Offline και online.
Τι σημαίνει λοιπόν «κράτα το απλό» και πως μπορεί να δουλέψει και για σας; Ορίστε μερικά απλά σημεία που έμαθα να ακολουθώ όταν γράφω:
1. Απλά λόγια: οι μεγάλες (4+ συλλαβές) και οι σύνθετες λέξεις, έχουν ομορφιά και δύναμη όταν ξεχωρίζουν προσεκτικά βαλμένες μέσα στο κείμενο και τις καταλαβαίνει το κοινό σας.
2. Απλές ιστορίες: θέλετε να περάσετε ένα μήνυμα; Βρείτε μια απλή ιστορία, από το να χρησιμοποιήσετε μια σύνθετη παράγραφο. Θα αποκτήσετε άμεσα «πρόσβαση» στη δύναμη των συναισθημάτων και της μνήμης.
3. Απλή δομή: κρατήστε τη δομή του λόγου σας απλή, χωρίστε τα νοήματα με κουκκίδες και υποτίτλους και τα κύρια μηνύματα σας θα ξεχωρίσουν. Οι άνθρωποι θα σας ευχαριστήσουν γι ‘αυτό.
4. Απλό σε μήκος: κρατήστε τις προτάσεις σας μικρές και μην βάζετε περισσότερες από 3 ή 4 μαζί. Ειδικά όταν γράφουμε για το web πρέπει να βοηθάμε το μάτι να σκανάρει γρήγορα και σε όλο μας το κειμένου. Για να επικεντρώσει στην ουσία.
5. Απλό στον τίτλο: «σε ένα άρθρο όλα κόβονται, εκτός από τον τίτλο και τη φωτογραφία» έλεγε ο πρώτος διευθυντής μου στην εφημερίδα. Ένας απλός και δυνατός τίτλος που θα περιέχει την ουσία του κειμένου σας είναι το πλεόν σημαντικό μέρος του. Ναι, δεν θα είναι optimised για το Google, θα είναι όμως για τους αναγνώστες σας, σωστά;
6. Απλό και κατανοητό: ξέρετε αν όλοι που θα σας διαβάσουν μπορούν να καταλάβουν τη σκέψη σας; μπορείτε όμως να γράψετε τη σκέψη σας απλά ώστε να σας καταλάβουν αυτοί που θα σας διαβάσουν…
7. Απλό και περιγραφικό: μάθετε να γράφετε όπως αν γράφατε ένα «κάντο μόνος σου», να παίρνετε από το χέρι τον αναγνώστη σας και να τον οδηγείτε με απλά βήματα, ένα κάθε φορά, να περιδιαβεί τη σκέψη σας. Να δείτε που θα σας λατρέψει.
8. Απλό στην εικόνα: οκ, δεν είναι πάντα εύκολο, θέλει και νεύρο και δημιουργικότητα πολλές φορές, σκεφτείτε όμως πόση δύναμη παίρνουν τα λόγια σας όταν πάνε παρέα με μια εικόνα που …μιλάει.
Όταν λοιπόν λέω «κράτα το απλό» αυτά τα οκτώ σημεία εννοώ. Ό,τι άλλο κάπου σε αυτά θα κουμπώσει. Όσο για τον χρόνο που θα σας κοστίσει στην αρχή αυτό το «απλό», σκεφτείτε την ικανοποίηση που θα νιώσετε όταν στον ίσιο χρόνο θα είναι και «απλό» και «καλό», όταν το λιγότερο θα είναι περισσότερο…