Από τον Οκτώβριο του 2012 έχω ξεκινήσει τη συνεργασία μου με την ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ, την παλαιότερη μηνιαία έκδοση του κλάδου των γραφικών τεχνών στην Ελλάδα, δημοσιεύοντας κάθε μήνα μια στήλη με ελεύθερο περιεχόμενο που σχολιάζει θέματα αιχμής της βιομηχανίας και φιλοδοξεί να δίνει στους επιχειρηματίες τροφή για σκέψη και συζήτηση. Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 2012.
Δημιουργείς σχέσεις με τους προμηθευτές, χτίζεις σχέσεις με τους πελάτες, διαμορφώνεις σχέσεις εμπιστοσύνης, σχέσεις κύρους, σχέσεις ειλικρίνειας, σχέσεις ανθρώπων…
Είναι εντυπωσιακό πόσες λέξεις, πόσα νοήματα, πόσες πραγματικότητες μπορείς να βρεις πίσω από μία σχέση.
Περισσότερο εντυπωσιακό όμως είναι πόσο εύκολα παραμελούμε πως ειδικά σε περιόδους κρίσης, δυσκολίας, η λύση, η διέξοδος είναι να δημιουργεις, να χτίζεις σχέσεις.
Ακούγομαι ίσως μονότονος, πολλοί θα σκεφτείτε «στο έντυπο αυτό επαγγελματίες γράφουν για επαγγελματίες, τι σχέση έχουν αυτά που γράφεις;» Ωπ! Στοπ! Νάτη πάλι η σχέση…
Για να μη φλυαρώ, η σχέση είναι λέξη κλειδί στην επιχειρηματικότητα. Θέλοντας και μή. Η φύση του ανθρώπου είναι να είναι κοινωνικός, να κάνει σχέσεις. Και επιχείρηση σημαίνει άνθρωποι, άνθρωποι που φτιάχνουν ομάδες, παράγουν προϊόντα, παρέχουν υπηρεσίες, πουλάνε, αγοράζουν…
Όλα αυτά είναι σχέσεις που δημιουργούν καθημερινά οι άνθρωποι μεταξύ τους, ειδικά σε περιόδους δύσκολες, σε περιόδους κρίσης, όταν οι μεν έχουν ανάγκη τους δε, όταν παλιά μοντέλα και τρόποι δουλειάς συρρικνώνονται και μόνη διέξοδος προβάλλει η νέα Οικονομία του «Μοιράζομαι», η οικονομία της σχέσης.
Επενδύοντας πχ. στη διαφάνεια στην ενδοεταιρική επικοινωνία και πληροφόρηση, ο επιχειρηματίας δημιουργεί μια ιδιαίτερη σχέση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποκτούν αίσθηση προβλεψιμότητας και ελέγχου, γίνονται συμμέτοχοι στο πρόβλημα συμμέτοχοι και στη λύση.
Εξίσου σημαντικές είναι και οι σχέσεις «εξωστρέφειας», που πρέπει να χτίσουμε με τους πελάτες, με την τοπική κοινωνία. Σχέσεις εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας. Όταν μια επιχείρηση επικεντρώνει το βλέμμα και τη φροντίδα της στον πελάτη, χτίζει εμπιστοσύνη. Κι όταν το κάνει και με ειλικρίνεια, προτάσσοντας αυτά στα οποία ξεχωρίζουν και είναι καλύτεροι οι άνθρωποι της, τότε δημιουργείται μια πραγματική, ισχύρή σχέση, μια σχέση συνεργασίας που βοηθά αμφοτέρους να μεγαλώσουν.
Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο πεδίο για να το δεις αυτό από τα social media. Εδώ τα πάντα είναι σχέση. Το προϊόν, η μάρκα, δεν είναι κάτι ψυχρό και απρόσωπο, είναι η εταιρεία, είναι οι άνθρωποι της, είναι όμως και οι καταναλωτές, οι άνθρωποι που το αγοράζουν, που το κάνουν κομμάτι της ζωής τους, που συνδέονται με αυτό.
Αν θέλετε οι πελάτες σας να παραμένουν κοντά στην εταιρεία και το προϊόν, φροντίστε αυτή τη σχέση, δώστε της διάρκεια, αφαιρέστε της το αίσθημα του ανολοκλήρωτου, διώξτε τις σκιές που δημιουργούνται γύρω της.
Ο κανόνας είναι απλός: η επιχείρηση, το προϊόν, εσείς, ή θα είστε κοινωνικοί, ελκυστικοί και ανοιχτοί στην αλληλεπίδραση ή θα τείνετε να θεωρείστε όλο και λιγότερο σχετικοί με το κοινό σας. Η εξίσωση της επιχειρηματικότητας είναι ελλιπής αν ο κανόνας αυτός παραβλέπεται και δεν τηρείται.
Μέρος της σχέσης είναι και το ότι οι πελάτες σας θέλουν να μπορούν να συμμετέχουν όλη μέρα, κάθε μέρα. Φροντίστε εσείς το πως και που θα το κάνουν, αλλιώς θα το φροντίσουν οι ίδιοι, να είστε σίγουροι. Η διαφορά είναι πως στην πρώτη σχέση θα συμμετέχετε κι εσείς, στη δεύτερη θα είστε έξω.
Πριν πείτε «δεν πειράζει βρε αδερφέ…» σκεφτείτε την περίπτωση που φοβάστε, να μιλήσει κάποια στιγμή κάποιος πελάτης αρνητικά για σας, να εκφράσει παράπονα, οι σχέσεις τα έχουν αυτά. Μέσα στη σχέση, γίνεσαι άμεσος δέκτης των παραπόνων, και έχεις όλο το περιθώριο να ανασκευάσεις τα αίτια που τα προκάλεσαν. Έξω από τη σχέση όμως τι θα κάνεις; Ή καλύτερα, πως θα μάθεις ποιός λέει τι και για ποιό λόγο;
Σχέσεις λοιπόν αγαπητοί μου, αυτό είναι το αντίδοτο στην κρίση της εποχής. Σχέσεις ελικρίνειας, δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης, μέσα και έξω από την επιχείρηση. Σχέσεις που θα σας χαρίσουν «μέσα» μια δυνατή ομάδα που θα δυναμώσει τη φωνή σας στην αγορά. Σχέσεις που θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε τους ικανοποιημένους πελάτες σας σε πρεσβευτές που θα διαδώσουν το μήνυμα σας ευρύτερα, σε κύκλους ανθρώπων που ούτε καν φαντάζεστε.
Γιατί, σχέση τελικά σημαίνει ανάπτυξη. Ανάπτυξη μέσα από τη συνεργασία και όχι μέσα από την καταστροφή του άλλου.
Στο επανιδείν!
Γιάννης Π. Τριανταφύλλου