Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες κυβερνήσεων ανά τον κόσμο να ελέγξουν το Διαδίκτυο για να καταπνίξουν την ελευθερία του λόγου, οι ακατάπαυστες προσπάθειες της βιομηχανίας του κινηματογράφου και της μουσικής να πατάξουν την πειρατεία, αλλά και το κλειστό οικοσύστημα που χτίζουν γύρω από τις αυτοκρατορίες τους Facebook και Google απειλούν το Διαδίκτυο, δηλώνει ο Sergey Brin, ένας εκ των συνιδρυτών του Google.

Σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Brin είπε ότι «εξαιρετικά ισχυρές δυνάμεις μάχονται το ανοικτό Ίντερνετ» και δήλωσε τρομαγμένος και ανήσυχος όσο ποτέ άλλοτε.

Οι κίνδυνοι αφορούν σε κυβερνήσεις που, ολοένα περισσότερο, επιχειρούν να ελέγξουν την πρόσβαση στο Ίντερνετ και την επικοινωνία των πολιτών. Ο Sergey, χαρακτηρίζει επίσης επικίνδυνες τις ακατάπαυστες προσπάθειες της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας να πατάξει την πειρατεία. Τέλος, επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η πρακτική του Facebook αλλά και της Apple να ελέγχουν στενά το λογισμικό που εκτελείται επάνω στις πλατφόρμες τους.

Σε ότι αφορά στον επιχειρούμενο έλεγχο της πρόσβασης από τις κυβερνήσεις, ο Sergey Brin λέει ότι ανησυχία προκαλούν οι προσπάθειες σε Κίνα, Σαουδική Αραβία και Ιράν για έλεγχο και λογοκρισία του μέσου. Μάλιστα, είπε ότι αν και πέντε χρόνια πριν, δεν θα έλεγε ότι στην Κίνα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορούσε να περιορίσει το Ίντερνετ για πολύ, τώρα έχει αναθεωρήσει, αφού η άποψή του αποδείχτηκε εσφαλμένη (αναφερόμενος στην Κίνα).

Ο 38χρος δισεκατομμυριούχος είπε επίσης ότι, εάν στο Ίντερνετ κυριαρχούσε το μοντέλο που λανσάρει το Facebook, η μηχανή αναζήτησης που έφτιαξε μαζί με τον Larry Page δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί. Κι αυτό καθώς όπως είπε, «πρέπει να παίξεις με τους κανόνες τους, οι οποίοι είναι εξαιρετικά περιοριστικοί. Ο λόγος που μπορέσαμε να φτιάξουμε μια μηχανή αναζήτησης ήταν ότι το Web ήταν τόσο ανοικτό. Όσο περισσότερους κανόνες θέτει κανείς, τόσο πνίγει την καινοτομία», είπε ο Sergey Brin. Επέκρινε επίσης το Facebook για την πολιτική αποδέσμευσης των δεδομένων των χρηστών (η οποία δεν δεν καθιστά εύκολη τη διαδικασία μετάβασης σε άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το «δικό του» Google+). Επίσης, στράφηκε ενάντια στην πολιτική του Facebook αλλά και της Apple, η οποία δεν επιτρέπει την αναζήτηση σε δεδομένα που συνδέονται με app.

Ο Sergey Brin δήλωσε η Google χρειάστηκε αρκετές φορές να υποκύψει σε αιτήματα των κυβερνητικών Αρχών. Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες αναγκάστηκε ακόμα και να παραδώσει δεδομένα εν αγνοία του χρήστη, αφού η νομοθεσία δεν άφηνε περιθώρια να αρνηθεί.

Ανάλογη άποψη σε ότι αφορά στις επεμβάσεις των κυβερνήσεων είχε εκφράσει και ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ στα μέσα του 2011. Σύμφωνα με τον Σμιντ, «οι ανησυχίες των κυβερνώντων αυξάνονται όσο αυξάνεται η γνώση των τεχνολογικών εργαλείων από τους πολίτες και κάποιες κυβερνήσεις επιχειρούν να ελέγξουν το Ίντερνετ, όπως κάνουν με την τηλεόραση».

Τα λόγια των στελεχών της Google μπορεί να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της επιχείρησης, από την άλλη, αναδεικνύουν μια ανησυχία υπαρκτή.

Πηγή