Όσο η οικονομική κρίση κορυφώνεται και οι αναγκαίες προσαρμογές στην κοινωνία και την οικονομία καθυστερούν, τόσο και πιό έντονα ακούω τους ανθρώπους γύρω μου να παραπονιούνται ανικανοποίητοι για την «μοίρα που τα έφερε ανάποδα» και να αναζητούν την επιτυχία σε συνταγές έξω από τον εαυτό τους. Σαφώς για όλους υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και προβλήματα, ο βαθμός ευτυχίας και ικανοποίησης όμως καθορίζεται από την θετική στάση του καθενός, τον τρόπο που αντιμετωπίζει κανείς τη ζωή του.
«Η επιτυχία είναι πριν την εργασία, μόνο στο λεξικό» μου αρέσει να λέω συχνά. Ο άνθρωπος που θέλει να πετύχει πρέπει να είναι ενεργητικός, να ελέγχει το περιβάλλον του (οικογένεια, άλλους ανθρώπους, εργασία, κ.λπ.), να μην άγεται και φέρεται από αυτό. Η αυτοπεποίθηση, η αναγνώριση επιλογών και η δύναμη να παίρνει κανείς σωστές αποφάσεις για τον εαυτό του (ασχέτως αν αυτό ευχαριστεί τους άλλους) και τις καταστάσεις που τον αφορούν είναι σημαντικές παράμετροι επιτυχίας.
«Το πένθος δεν ταιριάζει στην Ηλέκτρα» λοιπόν, ούτε η αυτολύπηση και η γκρίνια σε σας. Κι αν πρέπει να θρηνήσετε κάποια απώλεια ή αδικία καλώς να το κάνετε, αρκεί να μην εγκαταλείψετε τον εαυτό σας φαντασιωνόμενοι «πως θα ήταν αν…». Αποδεχτείτε την κατάσταση και κοιτάξτε μπροστά. Η αποδοχή και η ρεαλιστική αποτίμηση των δεδομένων είναι η αφετηρία για να θέσει κανείς στόχους και να αλλάξει τη ζωή του.
Ο στόχος. Οι άνθρωποι ξέρουν τι θέλουν τις περισσότερες φορές όμως το ξέρουν ως γενική και αόριστη επιθυμία, αδυνατούν όμως να αναπτύξουν συγκεκριμένα σχέδια και στρατηγική για να τα πετύχουν. Το σημαντικό είναι βάζουμε συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους και να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που είναι σχετικά με το στόχο μας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερη συγκέντρωση, παραγωγικότητα και επιτυχία.
Το επόμενο βήμα είναι να γίνετε πραγματικός μάνατζερ, ήτοι να μάθετε να οργανώνετε και να υλοποιείτε τις δραστηριότητές σας ώστε να ευθυγραμμίζονται με το στόχο σας. Εδώ είναι σημαντικό να ξέρετε και να θέτετε προτεραιότητες, μια που δεν είναι εφικτό να τα καταφέρει κανείς όλα ταυτόχρονα. Αξιολογήστε τους επιμέρους στόχους και αποφασίστε ποιοι είναι πραγματικά σημαντικοί, ώστε να αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια στην επίτευξή τους.
Είπαμε και πριν ότι μια καλή συνήθεια είναι να σκέφτεστε θετικά. Αντιμετωπίστε λοιπόν κάθε κατάσταση στην οποία εμπλέκεστε ως πιθανή νίκη και όχι ως ήττα. Δεν εννοώ να πετάτε στα σύννεφα, θυμηθείτε όμως το ανέκδοτο με τους πωλητές: εκατομμύρια ξυπόλητοι άνθρωποι δεν είναι χαμένος χρόνος είναι ευκαιρία να πουλήσετε εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια… Αντί λοιπόν να ξεκινήσετε με τη σκέψη πως δε θα τα καταφέρετε γιατί υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια, σκεφθείτε ρεαλιστικότερα, πως μπορείτε να τα καταφέρετε απλά πρέπει να ξεπεράσετε κάποια εμπόδια. Έτσι, και εσείς θα αισθανθείτε καλύτερα και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζεστε θα νιώσουν ότι έχουν να κερδίσουν κάτι.
Οι άνθρωποι είναι «συν», όχι εμπόδιο. Μόνος σας θα καταφέρετε ελάχιστα, μαζί θα καταφέρετε πολλά περισσότερα. Πριν όμως ζητήσετε από τους άλλους «να σας καταλάβουν» πρέπει να τους καταλάβετε εσείς. Τι σκέφτονται, τι ζητούν, τι φοβούνται, τι επιθυμούν; Απαντώντας αυτές τις ερωτήσεις, θα απελευθερωθείτε από το άγχος του «δε με καταλαβαίνουν», θα βρείτε τρόπους να προσεγγίσετε καλύτερα τους άλλους, θα αναπτύξετε λειτουργικές και επιτυχημένες σχέσεις.
Συνειδητοποιείστε το, μπορείτε να πετύχετε περισσότερα μέσα από τη συνεργασία. Είναι καλύτερο από το να κρυφτεί κανείς στο καβούκι του και να πιστεύει ότι θα τα καταφέρει όλα μόνος του. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα συνεργαστώ με τον πρώτο που θα βρεθεί στο δρόμο μου. Η στρατηγική επίτευξης του στόχου πρέπει να περιέχει και τα κριτήρια επιλογής των συνεργατών και τον χειρισμό της συνεργασίας.
Τελευταίο: τίποτα από τα παραπάνω δε θα δουλέψει αν σας κάνει να μην είστε ο εαυτός σας, αν δεν τονώνει κάποια πλευρά του χαρακτήρα σας, αν δεν εμπλουτίζει κάποια από τις δυνατότητες σας. Με μια φράση, δεν αρκεί να κηρύσσετε την αλλαγή στη δουλειά σας, πρέπει να την βιώνετε και στη ζωή σας.
Μπορούμε να μιλήσουμε, να αποτυπώσουμε τις ανάγκες της εταιρείας σας, να χτίσουμε μαζί την δημόσια εικόνα και παρουσία σας, με εφόδιο τις γνώσεις και εμπειρίες είκοσι χρόνων στην οργάνωση και διοίκηση εταιρειών, δραστηριοτήτων και τμημάτων εταιρειών. Επικοινωνήστε στο ytriantafyllou@gmail.com και τηλεφωνικά στο +30 6937 252420