Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν ήδη αλλάξει την ανθρώπινη επικοινωνία μέσω Διαδικτύου. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που εύλογα τίθεται το ερώτημα εάν η παραδοσιακή ηλεκτρονική ταχυδρόμηση είναι πλέον παρωχημένη…
Όσο το Facebook, το Twitter, το MSN Messenger και δεκάδες άλλες πλατφόρμες επικοινωνίας και δικτύωσης γίνονται πιο δημοφιλείς, τόσο η χρήση των email εμφανίζεται σαν υπηρεσία που δεν έχει σημαίνουσα θέση στο Web 2.0 και έπειτα.
«Μπαίνουμε» στο λογαριασμό μας, ελέγχουμε τα εισερχόμενα, απαντάμε όπου θέλουμε και «ξαναβγαίνουμε». Ο παραδοσιακός αυτός τρόπος ελέγχου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μοιάζει πεπαλαιωμένος για αρκετούς, αφού τώρα είμαστε συνέχεια online είτε από το pc του γραφείου μας είτε από το κινητό μας.
«Γιατί να περιμένουμε απάντηση σε ένα email όταν υπάρχει η δυνατότητα ταχύτερης απάντησης σε οποιαδήποτε πλατφόρμα άμεσης αποστολής μηνυμάτων (instant messaging);». Όταν μάλιστα υπάρχουν υπηρεσίες όπως η Google Wave –αν και σε δοκιμαστικό επίπεδο– όπου εύκολα ο χρήστης μοιράζεται φωτογραφίες, κάνοντας «drag and drop» από το desktop του, και σχολιάζοντας παράλληλα σε πραγματικό χρόνο.
Για του λόγου το αληθές, έρευνα της Nielsen υποδεικνύει ότι ενώ οι υπηρεσίες email συνεχίζουν να αυξάνονται, άλλες μορφές επικοινωνίας αυξάνονται περισσότερο. Τον Αύγουστο του 2009, 276,9 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούσαν email στις ΗΠΑ, σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., στη Βραζιλία και την Αυστραλία, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 21% από τους 229,2 εκατομμύρια ανθρώπους τον Αύγουστο του 2008. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των χρηστών σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ανέβηκε κατά 31%, στους 301,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Γρήγορα, ταχύτερα,…
Κάποια χρόνια πριν υπήρχε απογοήτευση όταν η αλληλογραφία καθυστερούσε ορισμένες μέρες. Μερικά χρόνια αργότερα, τα παράπονα αφορούσαν την ημίωρη καθυστέρηση στη λήψη ενός email. Σήμερα γκρινιάζουμε εάν χρειάζονται ελάχιστα δευτερόλεπτα για τη λήψη ενός γραπτού μηνύματος.
Οι επόμενες διαμαρτυρίες θα αφορούν ενδεχομένως τα κινητά μας που δεν θα ειδοποιούν αυτόματα τους φίλους μας ότι είμαστε πολύ κοντά τους. (Αρκετές ωστόσο υπηρεσίες δίνουν ήδη αυτή την δυνατότητα).
Η αποστολή δεκάδων email σε φίλους αντικαθίσταται από την αποστολή δεκάδων μηνυμάτων και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Υπηρεσίες όπως το Τwitter και το Facebook δίνουν πολλές δυνατότητες επικαιροποίησης του «status» των χρηστών και αποτελούν «χρυσοφόρο» παράδειγμα για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με το διαδικτυακό «επιχειρείν».
Υπερφόρτωση πληροφοριών
Την ίδια στιγμή, όμως, η πληθώρα πληροφοριών που μπορεί να μεταφερθεί στις νέες διαδικτυακές πλατφόρμες εμφανίζει περιορισμούς όσον αφορά την ποιότητα της επικοινωνίας. Τι νόημα μπορεί, για παράδειγμα, να έχει η συνεχής γνωστοποίηση των καθημερινών μας κινήσεων –από το τι πρωϊνό τρώμε έως το τι σχεδιάζουμε το βράδυ–. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης κάνουν λόγο για πληροφοριακό θόρυβο που επηρεάζει αρνητικά την αντίληψη του χρήστη και τελικά την κατανόηση των απαραίτητων μηνυμάτων.
Οι υποστηρικτές αυτής της προσέγγισης αναφέρονται σε τεχνικές φιλτραρίσματος οι οποίες ωστόσο αναδύονται –με τη μορφή αυτορρύθμισης– στην κάθε πλατφόρμα. Στο Facebook οι χρήστες επιλέγουν να βλέπουν τα updates ορισμένων επαφών τους ενώ στο Twitter η τεχνική του «tagging» κατηγοριοποιεί τα θέματα προς συζήτηση.
«Μεγαλύτερο» προφίλ
Ενδεχομένως η μεγαλύτερη αλλαγή που έφεραν οι «απόγονοι» του email είναι το «περισσότερο» δημόσιο προφίλ των χρηστών. Στον κόσμο των email είσαι το όνομα σου ακολουθούμενο από το «dot.com». Στη νέα εποχή των μηνυμάτων έχεις ένα μεγαλύτερο προφίλ με δεδομένα που θέλεις (ή όχι) να μοιραστείς. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα να ανταλλάξεις προσωπικές πληροφορίες με κάποιον που δεν τον γνώριζες καθόλου.
Ζήτημα χρόνου
Την ίδια στιγμή, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Οι νέες υπηρεσίες θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν χρόνο ή θα γίνουν εξαιρετικά χρονοβόρες;
Ήδη αρκετές εταιρείες έχουν πάρει θέση προσεγγίζοντας τις νέες υπηρεσίες ως βοήθημα στην γρήγορη και πιο ποιοτική συνεργασία. Ο Τζεφ Τέπερ, αντιπρόεδρος του τμήματος SharePoint της Microsoft – τμήμα που ασχολείται με λογισμικά εταιρικής επικοινωνίας– έλεγε χαρακτηριστικά ότι στο παρελθόν οι εργαζόμενοι λάμβαναν πληθώρα email κάθε φορά που το ανειλημμένο project τους άλλαζε κατεύθυνση. Τώρα τα νέα λογισμικά προσφέρουν δυνατότητες άμεσης επικοινωνίας και δυνατότητες ελέγχου της κάθε φάσης των project.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal