Τις απόψεις της Netprint και του διευθυντή της κ. Κουτουμάνου, φιλοξένησε το περιοδικό Marketing Week σε πρόσφατο αφιέρωμα του στην αγορά των συστημάτων POP. Η Netprint είναι μία από τις μεγαλύτερες -αν όχι η πρώτη- εταιρεία στην ελληνική αγορά συστημάτων POP προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία λύσεων, τόσο τυποποιημένων μέσα από τη συνεργασία της με κορυφαίους κατασκευαστές (Digistand, Expolink, M&T) όσο και on-demand που κατασκευάζονται με απευθείας εκτύπωση σε άκαμπτα υλικά και μορφοκοπή στη νέα γραμμή παραγωγής που η εταιρεία έβαλε σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2009.
Οι νέες αυτές δυνατότητες αποτελούν την πλέον αξιοσημείωτη εξέλιξη στην εγχώρια αγορά τον τελευταίο χρόνο, όπως δήλωσε και ο κ. Κουτουμάνος «η ανάπτυξη και διείσδυση στην αγορά της τεχνολογίας εκτύπωσης απευθείας σε «μη κλασσικά» υλικά με την χρήση μελανιών UV είναι αναμφισβήτητα η πλέον σημαντική εξέλιξη για την Ελληνική αγορά των POP, πλέον μπορούμε να εκτυπώνουμε και να κατασκευάζουμε με περιμετρική μορφοκοπή POP ποιοτικά και οικονομικά όχι μόνο από χαρτι και χαρτόνι αλλά και με συνδυασμούς από άλλα υλικά, όπως plexiglass, ξύλο, δερματίνη, ύφασμα, μέταλλο…»
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν προκλήσεις στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των POP, προκλήσεις στις οποίες η Νetprint ανταποκρίνεται με αμεσότητα. «Τα συστήματα POP επανακαθορίζουν τον ρόλο τους, η δυνατότητα εκτύπωσης πάνω σε περισσότερα υλικά, η δυνατότητα χρήσης και ενσωμάτωσης νέων υλικών στη δημιουργική δουλειά, η δυνατότητα το POP να είναι συνδυασμένο με το ράφι όπου τοποθετείται το προϊόν, είναι σίγουρα οι μεγαλύτερες προκλήσεις τεχνολογικά αλλά και από πλευράς μάρκετινγκ. Προκλήσεις οι οποίες εντείνονται από την τάση οι καταναλωτές να ζητούν περισσότερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση στο σημείο πώλησης κάθε είδους.»
Η συζήτηση στο αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να μην έχει και την οργανωτική και οικονομική διάσταση της.
MW: «Αν μπορούσατε να αλλάζατε κάτι στην εγχώρια αγορά, τι θα ήταν αυτό;»
Η.Κ. «Η αγορά πρέπει να μάθει να προγραμματίζει σωστότερα: βλέπουμε ακόμα και σήμερα ολόκληρες καμπάνιες να «ψάχνουν» εταιρεία να τις τυπώσει μερικές ώρες πριν «βγουν στον αέρα», αποτέλεσμα να πηγαίνει περίπατο τόσο η ποιότητα όσο και η οργάνωση. Επιπλέον, η αγορά πρέπει να συνειδητοποιήσει το πραγματικό κόστος, τόσο των μεθόδων παραγωγής όσο και των υπηρεσιών και -βέβαια- πρέπει να μάθει να πληρώνει για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που λαμβάνει με συνέχεια και συνέπεια, στην ώρα που πρέπει.»
MW: Εν μέσω οικονομικής κρίσης και μειωμένων budgets, πόσο έχει αλλάξει ο ρόλος και η δημοτικότητα των POP σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν;
Η.Κ. «Η οικονομική κρίση και τα μειωμένα budget ενισχύουν την τάση της «προσωπικής» επαφής με τον πελάτη, αυτής που γίνεται στο σημείο πώλησης. Εκεί, μόνο τα POP μπορούν να συνεισφέρουν καθώς ο καταναλωτής θέλει πλέον περισσότερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση, δεν αγοράζει αν δεν ξέρει τι είναι αυτό που θα αγοράσει!!»
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα συστήματα POP θεωρούμε ότι αποτελούν για τον μέσο καταναλωτή αναπόσπαστο κομμάτι του shopping. Εκείνο που κούρασε είναι η μαζική διαφήμιση, ο βομβαρδισμος με γενικά μηνύματα. Ta POP δεν κούρασαν γιατί σε τελική ανάλυση παρέχουν στον μέσο καταναλωτή αυτό που ζητά: να ενημερωθεί για τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που τον ενδιαφέρει, για τα πλεονεκτήματα του, για το τι θα κερδίσει αγοράζοντας το. Αν και δεν έχουμε στοιχεία από κάποια επίσημη πηγή, οι αυξανόμενες και επαναλαμβανόμενες παραγγελίες από πελάτες μας μαρτυρούν ότι τα POP έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καταναλωτικής κουλτούρας.
Επιπλέον, η εγχώρια αγορά των POP πρακτικά τώρα αναπτύσσεται και οι τεχνολογικές εξελίξεις -όπως η εκτύπωση με UV μελάνια σε άκαμπτα υλικά- μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε περισσότερο τις ιδέες και την φαντασία μας για να αναπτύξουμε πολλά και περισσότερο εξειδικευμένα POP με μοναδικά χαρακτηριστικά και σημαντικά οικονομικό κόστος παραγωγής.
Με μια φράση, «τα συστήματα POP αποτελούν σύμμαχο για κάθε marketer γιατί τοποθετούν το προϊόν, το brand, τη φίρμα ένα «κλικ» κοντύτερα στο καλάθι του καταναλωτή !!»