Ο Richard Dennison, ο social media άνθρωπος της BT (British Telecom), ενός οργανισμού που απο νωρίς χρησιμοποιεί τους καινούργιους εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας μέσα και έξω από την επιχείρηση, μιλάει στο τελευταίο του post για τη νέα πλατφόρμα που εγκατέστησε η BT δίνοντας την ευκαιρία στους υπαλλήλους της να αποκτήσουν και να διαχειριστούν εσωτερικά blogs, συνεχίζοντας τις πολύ σημαντικές προσπάθειες και επενδύσεις που κάνει η εταιρεία στην επικοινωνία και τη διαχείριση γνώσης.
Στα σχόλια λοιπόν του post μοιράζεται τη δική του άποψη σχετικά με τη διαφορά ενός blog και ενός forum. Μεταφράζω και μεταφέρω το σχετικό απόσπασμα:
«υπάρχει μια διακριτή διαφορά μεταξύ ενός φόρουμ συζήτησης και ενός blog… ένα φόρουμ συζήτησης είναι συνήθως θεματοκεντρικό με ελέυθερη ροή δημοσιεύσεων η οποία δεν είναι διαχειρίσιμη και δεν “ανήκει” κάπου… ή ίσως “ανήκει” χαλαρά σε όλη την κοινότητα που συμμετέχει».
«το blog είναι μια εκδοτική πλατφόρμα, συνήθως ενός ατόμου αλλά μπορεί να έχει πολλαπλούς εκδότες, στην οποία το άτομο “ιδιοκτήτης” ρυθμίζει τη ροή του περιεχομένου που εκδίδεται ενώ οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάσουν σε αυτή τη ροή – μερικές φορές υποκείμενοι στην έγκριση του εκδότη. Το περιεχόμενο ξεκάθαρα “ανήκει” κάπου και η ροή είναι σαφώς διαχειριζόμενη από τον ιδιοκτήτη».
«Νομίζω ότι το κλειδί εδώ είναι η “ιδιοκτησία” – η αίσθηση μου είναι ότι τα φόρουμ συζήτησης συχνά “πεθαίνουν” γιατί στερούνται ιδιοκτήτη και έτσι ξεχνιούνται – ένα blog από την άλλη ανήκει ξεκάθαρα κάπου και συνήθως ο ιδιοκτήτης αισθάνεται υποχρεωμένος να το διατηρήσει καθώς πλέον αποτελεί μέρος της προσωπικής του “εικόνας”».
Εύστοχες απόψεις που πιστεύω ότι ξεκαθαρίζουν ένα θέμα που προκύπτει συχνά σε συζητήσεις σχετικά με τα social media. Πολύτιμες απόψεις και συμβουλές από ανθρώπους που έχουν ξεκινήσει να δοκιμάζουν τα νέα μέσα.